суботу, 3 липня 2010 р.

ВИШИВАЛЬНИЦІ / BRODEUSES

Франція, 2004, 88 хв.
(Уривок) 
автори сценарію:ЕЛЕОНОР ФОШЕ
ГАЕЛЬ МАСЕ
режиссер
ЕЛЕОНОР ФОШЕ
оператор
П’ЄР КОТТЕРО
музыка
МИХАЭЛЬ ГАЛАССО
у ролях:
ЛОЛА НАЙМАРК
АРІАН АСКАРИД
МАРІ ФЕЛІ та інші.

НАГОРОДИ ТА НОМІНАЦІЇ:
Гран-прі та приз за найкращий сценарій тижня критики Каннского кінофестивалю, 2004 р.
Нагорода синдикату французьких кінокритиків в категорії "найкращий фільм", 2005 р.
Приз за найкращий французький сценарій на кінофестивалі в Довілі (Франція), 2004 р.
Номінація Європейської кіноакадемії "Європейське відкриття року" (режисер Елеонр Фоше), 2004 р.
Три номінації французької національної кінопремії "Сезар", 2005 р.: найкращий режисерський дебют, найкраща актриса другого плану (Аріан Аскарид), найкраща актриса-дебютант (Лола Наймак).

Цей фільм, безумовно, належить до числа картин, що роблять "Артхаусу" добре ім'я. Хоча так зване "жіноче кіно" придбало в останні роки погану славу, чуттєвий і неквапливий дебют Елеонор Фоше гідний найвищої похвали. Це дослідження материнства, це акт створення - нового життя або прекрасного твору мистецтва - буквально з нічого. Картина, настільки ж тендітна і витончена, як і її важливий образний мотив, вишивка, оповідає про щиру та сильну прихильность, яка тільки можлива між двома жінками.

Молода актриса Лола Наймарк, чия краса немов зійшла з полотен прерафаелітів, володарка прекрасних вогняних кучерів - жива, непередбачувана і незвичайно чарівна у своєму екранному втіленні. Її героїня, вагітна 17-річна Клер з маленького провінційного містечка, щоб уникнути пересудів сусідів приймає рішення народити дитину таємно, а потім залишити її. Безрозмірний одяг і легкий корсет до пори до часу допомагають їй приховувати правду від колег по роботі в супермаркеті, а від думок про прийдешні проблеми відволікають захоплені заняття з вишивання.

Але в супермаркеті таємниць не збережеш, і рано чи пізно Клер доводиться відправитися на пошуки нової роботи. Доля приводить її до Мадам Мелікян, вишивальниці От Кутюр. В Мадам своя особиста драма: в автокатастрофі вона втратила сина. Одного разу вона намагається покінчити з собою, але завдяки щасливому випадку Клер вчасно опиняється поряд. З цього моменту розгортається прекрасна і тонка історія дружби, довіри, зцілення і любові. День за днем, стібок за стібком, у міру того, як росте живіт Клер, дівчина і Мадам стають все ближчими і ріднішими один одному. У цьому фільмі немає довгих монологів і розлогих промов. Замість них - прості, але емоційні візуальні образи і чудова гра акторського дуету.

Переклад з англійської Андрія Смирнова, Іжевський кіно клуб (звідси).

0 коментарів:

Дописати коментар